Creative social media: Virtual Choir op Youtube

Sociale media. We worstelen om er een plek voor te bedenken of betekenis aan te geven. Iedereen wil er iets mee, velen vinden het belangrijk. Anderen vinden het overschat of gevaarlijk. Maar laten we vooral toeschouwen en genieten van inspiratie en de veelheid aan creativiteit die het met zich meebrengt. Zoals het verhaal van Eric Whitacre, één van ‘s werelds meest populaire koordirigenten. Door zijn passie via Youtube te verspreiden, boorde hij een enorme bron van inspiratie en creativiteit aan.

Eric Whitacre

Eric Whitacre begon zijn muzikale loopbaan in het schoolkoor, vanuit zijn ambitie om popster te worden en vanwege de mooie meiden bij de sopranen. Zijn muzikale ervaring was gering, hij speelde een beetje synthesizer. Rond zijn 21ste volbracht hij zijn eerste compositie, Go, Lovely Rose, waarna hij ging studeren aan het beroemde New Yorkse conservatorium Juilliard.

Op dit moment zijn zijn 44 uitgebrachte stukken meer dan 1 miljoen keer verkocht. En zijn album Cloudburst and Other Choral Works leverde hem in 2007 een Grammy nominatie op.

Eric zoekt graag de grenzen op, zijn meest recente en ‘awardwinning’ werk Paradise Lost: Shadows and Wings, is een musical waarin hij oorspronkelijke koor en opera elementen mixt met electronische muziek. Daarnaast schreef hij mee aan het ‘Mermaid-theme’ voor de laatste Pirates of the Caribbean. Al met al zeker niet de eerste de beste componist. En toch was het een eenvoudig filmpje van een fan, Britlin Losee, via Youtube waardoor Eric de onverwachte en overtreffende volgende stap in zijn carrière maakte. Geraakt door de puurheid en schoonheid, bedacht hij dat dit zou kunnen leiden tot iets veel groters. Een samenzang van verschillende mensen uit verschillende landen door hem gedirigeerd via Youtube.

2000 filmpjes

Hij probeerde het concept uit. Meer dan 200 stemmen uit 12 landen brachten zijn compositie ‘Lux Aurumque’ ten gehore. Het idee bleek te werken en zijn Virtual Choir was geboren. Het succes was aanzienlijk en al snel kwamen er vragen vanuit de wereldwijde gemeenschap van vocalisten wat zijn bedoeling was voor Virtual Choir 2.0. Hij wilde een stap verder gaan, tenminste 900 stemmen van over de gehele wereld bij elkaar brengen.

Nadat hij zijn instructievideo’s ten behoeve van de verschillende stemmen voor zijn compositie ‘Sleep’ via Youtube beschikbaar had gesteld, stroomden de audities en opnamen binnen. Tussen september 2010 en 10 januari 2011 kreeg hij een overweldigend aantal reacties van allemaal enthousiaste individuen met indrukwekkende stemmen.

Een koor vormen uit zoveel verschillende individuele opnamen is een enorme opgave voor zowel mens als machine. In februari en maart zijn 3 afzonderlijke studio’s bezig geweest met de video en audio editing en mixing. Het resultaat staat sinds 7 april dit jaar op Youtube. Het bestaat uit meer dan 2000 stemmen uit maar liefst 58 landen. De vraag of het mooi is, mag ieder voor zichzelf beantwoorden, maar dat het een indrukwekkend bewijs van de kracht van Youtube is, lijkt mij duidelijk.

Leuk feit: Het totale stuk duurt iets meer dan 5 minuten, de resterende 4 minuten zijn nodig om alle namen van de vocalisten in 2 kolommen leesbaar voorbij te laten scrollen. Binnenkort beleven we het moment dat de credits van een dergelijk stuk langer zijn dan het stuk zelf.

Vanzelfsprekend heeft Eric gezorgd voor een distributie buiten Youtube (via Vimeo) zodat ook de mensen in de Youtube-fobische landen vrij toegang hebben tot het stuk. Eric toonde een lange preview van zijn Virtual Choir 2.0 tijdens een Ted Talk op 1 april 2011.

Dit artikel verscheen eerder bij Frankwatching.com